Ημικρανίες και Ομοιοπαθητική

Η ημικρανία έχει περιγραφεί ως ένας επεισοδιακός, παροξυσματικός πονοκέφαλος, που επηρεάζει τη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να προκαλεί ναυτία. Το επώδυνο επεισόδιο της ημικρανίας, είναι συνήθως έντονο και διαρκεί για μισή ώρα.

Αιτία

Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Π.χ. έχει αποδειχτεί πως η ημικρανία είναι μια διαταραχή των αγγείων. Επίσης κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι η ημικρανία είναι συχνά ψυχοσωματικής προέλευσης.

Πολλές ανεξάρτητες μελέτες ακόμη έδειξαν, ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανίες δείχνουν λίγο ή πολύ το παρακάτω μοτίβο συμπεριφοράς: ευσυνειδησία, διαρκή σύγκρουση με το περιβάλλον, υψηλού επιπέδου προσδοκίες. Από ημικρανία πάσχουν περισσότερο οι γυναίκες.

Συμπτωματολογία

Η ημικρανία είναι μια υποκειμενική εμπειρία. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει στη μία πλευρά και μετά να επεκταθεί και στην άλλη. Η περιοχή των ματιών επηρεάζεται συχνά. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος και συνδέεται με ναυτία και γενικευμένη δυσφορία. Τα επεισόδια του πόνου μπορεί να είναι περιοδικά. (ημερήσια, εβδομαδιαία, ανά δεκαπενθήμερο, μηνιαία ή ετήσια). Η ημικρανία θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλες παρόμοιες οδυνηρές συνθήκες, όπου ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε υψηλή πίεση αίματος, ιγμορίτιδα, νευραλγία τριδύμου, χρονική αρθρίτιδα κ.α.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση στη θεραπεία ημικρανίας

Η ημικρανία οφείλεται στην διαταραχή της ισορροπίας των τριών στοιχείων της ζωτικής δύναμης (σωματικό, συγκινησιακό και πνευματικό επίπεδο). Η αντιμετώπιση της ημικρανίας με ομοιοπαθητική θεραπεία, είναι η ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Αυτό σημαίνει ότι, η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι η ημικρανία είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας και ως εκ τούτου, η θεραπεία θα πρέπει να καθορίζεται μόνο με βάση το βάθος της μελέτη της προσωπικότητας των ασθενών. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην αντιμετώπιση περισσότερων περιπτώσεων ημικρανίας με επιτυχία.

 

www.homeopathymedicine.gr

Δρ. Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ ΜιθριδάτηςΙατρός Ομοιοπαθητικός