Προερχόμενη από φυσικές πηγές όπως ο φλοιός σημύδας, η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που έχει γίνει βασικό συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων, που κυμαίνονται από τσίχλες μέχρι οδοντόκρεμα και η D-ξυλόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα και τα ποτά ως γλυκαντικό.
Η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται από ιατρικούς επαγγελματίες από τη δεκαετία του 1960 στη θεραπεία με έγχυση και τη θεραπεία σοκ. Πιο πρόσφατα η ξυλιτόλη έχει χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε προϊόντα που προάγουν τη στοματική υγεία και σε πιο υγιεινές επιλογές στη ζαχαροπλαστική, όπου η περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ξυλιτόλη.
Ένας από τους κύριους λόγους για την αυξανόμενη χρήση της ξυλιτόλης είναι η θετική της επίδραση στη στοματική υγεία. Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, η ξυλιτόλη δεν συμβάλλει στην τερηδόνα. Στην πραγματικότητα, εργάζεται ενεργά για την καταπολέμησή του. Η ξυλιτόλη αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, αποτρέποντας το σχηματισμό πλάκας και μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας. Πολλοί οδοντίατροι συνιστούν προϊόντα με έγχυση ξυλιτόλης, όπως στοματικά διαλύματα, τσίχλες και μέντα, για την προώθηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Τόσο η D-ξυλόζη όσο και η ξυλιτόλη είναι γλυκαντικές ουσίες που έχουν χαμηλότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά σάκχαρα, καθιστώντας τις ελκυστικές επιλογές για όσους στοχεύουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Και τα δύο παρέχουν μια γλυκιά γεύση χωρίς το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, καθιστώντας τα χρήσιμα εργαλεία για τα άτομα που επιδιώκουν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και να ελέγξουν το βάρος τους.
Η ξυλόζη είναι ένα σημαντικό γλυκοσυστατικό της θειικής χονδροϊτίνης [8], που χρησιμοποιείται άμεσα στο σχηματισμό του χόνδρου και μαζί με την ικανότητά της να κάνει περισσότερο ασβέστιο διαθέσιμο για τα οστά, αντιμετωπίζει έτσι τους δύο κύριους παράγοντες στα προβλήματα των οστών και του χόνδρου που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και μπορεί βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας με τακτική χρήση.
Η ξυλιτόλη έχει πρεβιοτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα προϊόν ζωντανών βακτηρίων, όπως αυτά της σειράς UniBac. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ανοσοποιητικής λειτουργίας και της συνολικής ευεξίας.
Η ξυλιτόλη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ή ποτό προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν σταθερά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Η αργή απορρόφηση της ξυλιτόλης στην κυκλοφορία του αίματος βοηθά στην αποφυγή γρήγορων αιχμών και καταρρεύσεων του σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ξυλιτόλη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων αυτοάνοσων καταστάσεων. Με την ενσωμάτωση της ξυλιτόλης στη διατροφή κάποιου, τα άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν μείωση των δεικτών φλεγμονής, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία.